Category Archives: Uncategorized

Finntriathlon Tahko 2015 – kisaraportti

Finntriathlon Tahkon kisasta on kulunut jo neljä viikkoa. Ei ole ollut kiirettä kirjoittaa aika lailla penkin alle menneestä kisasta. Tahkon jälkeen on ollut muutenkin ”pientä” hässäkkää: omat häät ja häämatka Malediiveilla. Tässä nyt kuitenkin raportti puolimatkan kisasta – mahtui siihen myös onnistumisiakin.

Valmistautuminen ja tavoitteet kisaan

Frankfurtin Ironman -kisan jälkeen palautuminen lähti suhteellisen nopeasti käyntiin. Ensimmäisten viikkojen treenit olivat aika tahkeita, mutta lyhyillä ja korkeatehoisilla treeneillä pääsi nopeasti taas hyvään kuntoon. Varsinkin juoksu tuntui helpolta, 4’00/km keskivauhdin pitäminen puolipitkillä lenkeillä oli helppoa. Uinti ja pyöräkin tuntui kulkevan, joten kunnon ja kesän tulosten perusteella tavoite Tahkolla oli seuraava: uinti 30:00, pyöräily 2:22:00, juoksu 1:25:00 ja kokonaisajaksi 4:22-4:25.

UINTI – 1.9km

Kisapäivä oli tuulinen ja uintipaikalla odotti aika ikävä järviaallokko. Starttasin uintiin eturivistä. Uinti lähti hyvin liikkeelle eikä mitään pahempaa ruuhkaa ollut missään vaiheessa. Reitti meni siten, että ensimmäiset n. 500m uitiin vasta-aallokkoon, jolloin hengittäminen ja suunnistaminen oli hieman hankalaa. Vettä tuli nieltyä aika paljon ja välillä sitä meni myös henkeen. Käännöspaikalla huomasin olevani vielä kärkijoukon mukana ja uintikin helpottui kun aallot eivät lyönneet enää päin naamaa. Rantauduin uinnista aikaan 29:13, keskivauhti 1’32/100m, sijoitus 5. Uintiaika yllätti positiivisesti, sillä olosuhteet olivat vaikeat.

PYÖRÄILY – 90km

Ensimmäiseen vaihtoon kului taas paljon aikaa: 3’25. Noh, tätä pitäisi joskus kans harjoitella. Pyörä lähti heti hyvin liikkeelle. Reitti oli aika mäkinen, joten tarkkana sai olla ettei paina liian kovaa ylämäissä. Minulla ei vieläkään ole wattimittaria, joten ”perstuntumalla” taas mentiin. Seurasin omia tuntemuksia ja välillä tarkistin, että n. 38 km/h keskinopeus säilyy. Urheilujuomaa join pari kulausta 10km välein ja 20km välein otin yhden geelin. Kaikki meni suunnitelmien mukaan 70km asti, kunnes yhtäkkiä oksensin pyörän selästä urheilujuomat ja geelit pihalle – pahoittelut muille kisaajille tästä.. Muuten tunne oli ihan ok ja pitäydyin suunnitelmassa vauhtien ja tankkauksen suhteen. Viimeiset 20km pysyi juomat sisällä ja vauhdit kohdallaan, joten ajattelin että kyllä tämä tästä. Pientä hämmennystä tuli T2 vaihtoon ajettaessa, kun GPS näytti vain 88km. Ajettiin yhdessä Juuso Mannisen kanssa vaihtoon ja hän sanoi, että pyöräreitti on hieman alimittainen. Pyöräily meni aikaan 2:21:19, keskinopeus 38,2 km/h, sijoitus 3.

Tahko_Bike_Tuikka

Hieman kalpeana pyörän selässä. Kiitokset kuvasta Timo Kananoja!

JUOKSU – 21,1km

T2 vaihtoon kului aikaa 1’51. Jalat tuntui tuoreilta ja lähdin heti liikkeelle 3’50-4’00/km vauhdilla. Pitkälle tämä hyvä meno ei kantanut. Piazzan ylämäen jälkeen, kun juoksua oli takana vasta 1,5km alkoi taas ongelmat. Ylävatsaan sattui ihan mielettömästi ja sen jälkeen alkoi taas oksentaminen. Kaikki mitä yritin juoda tai syödä tuli ulos. Ajattelin, että juoksen tämän yhden 10,5 km kierroksen ja lopetan sitten. Oksentelin pitkin matkaa, välillä pysähdyksistä ja välillä vauhdista. Porukkaa valui ohi ja mieliala oli synkkä. Puolessa välissä juoksua jäin juttelemaan Sinin kanssa. Olin jo päättänyt, että nyt jää kisa tähän, mutta parin minuutin keskustelun jälkeen totesin, että tästä on maksettu ja koska en ole ikinä kisaa keskeyttänyt, niin en keskeytä tälläkään kertaa. 15km kohdalla oksentelu loppui, varmaan vatsa oli tyhjä. Päätin, että en enää yritä juoda/syödä mitään vaan juoksen vain maaliin. Juoksu alkoi taas kulkea ja juoksinkin loppumatkan ihan hyvää vauhtia. Ensimmäistä kertaa triathlonkisoissa ei tehnyt mieli tuulettaa maaliin tullessa. Juoksuaika 1:40:28, keskinopeus 4:45/km (tosin juoksureittikin taisi olla alimittainen). Kisan kokonaisaika oli 4:36:17  ja sijoitus 8.

YHTEENVETO

Kisa oli todella outo. Jalat olivat tuoreet koko kisan ajan ja muutenkin tuntuma kropassa hyvä. Vaikea sanoa, mistä oksentelu ja ylävatsan kivut johtuivat. Mielestäni ajoin pyöräosuudella sopivaa vauhtia – en missään nimessä liian kovaa. Ehkä järvessä tuli juotua liikaa ja happeakin nieltyä. Jupulla oli kuulemma kans tästä johtuvia ongelmia. Taas harmittaa, kun en päässyt juoksemaan omaa vauhtia ja kun se juoksu nyt on ollut se oma vahvuus. Kuten jo sanoin, mahtui kisaan onnistumisiakin. Uinti meni nappiin hankalissa olosuhteissa ja pyöräkin kulki. Tällaisia kisapäiviä kai silloin tällöin tulee ja vaikea niihin on valmistautua. Hyvä, että päätin kisata maaliin asti eikä 8 sija huonokaan ole – vaikkakaan ei se mitä haettiin. Kiitos tästä triathlonkaudesta koko Team Cervelolle ja sponsoreille Larunpyörälle, Bioracerille sekä Rambollille. Kisakausi jatkuu vielä yhden maratonin merkeissä – lisää siitä myöhemmin.

Koska kuvia kisasta ei tämän enempää ollut, niin tässä fiilistelykuva häämatkalta. Kiitos tuesta ja kannustamisesta (ja kuvasta) Vaimolle Sinille 🙂

Run_Maldives_Tuikka

BIG DAY & kisakauden avaus

Nyt on vihdoin saatu kisakausi auki juoksutapahtumien merkeissä. Viimeiseen reiluun kahteen viikkoon on kuulunut paljon treeniä, BIG DAY, Helsinki City Run ja Yritysmaratonviesti. Aluksi lyhyesti BIG DAY:stä.

BIG DAY

BUILD 1:n viimeisen viikon lauantaina (2 viikkoa sitten) tein ns. BIG DAY:n, joka sisältää yhteensä 8h lähes kisavauhtista treeniä. Päivän aikana on tarkoitus uida 1h, pyöräillä 5h ja juosta 2h. Toisin kuin kisassa, BIG DAY:ssä lajien välillä vaihdot voi olla 1-1,5h, jonka aikana voi hetken huilailla ja syödä. Kaikki treenit tehdään lähes kisavauhdilla ja samoilla varusteilla kuin itse kisassa. Samalla on tarkoitus testata tankkausta ennen treenejä ja niiden aikana eli urheilujuomaa, geelejä ja patukoita samaan tapaan kuin kisassa. BIG DAY:stä saa hyvän määrän treeniä yhdelle päivälle, mutta se on ennen kaikkea kova treeni henkisesti. BIG DAY olisi hyvä tehdä n. 8-10 viikkoa ennen pääkisaa.

Tällaista jälkeä tuli tällä kertaa:

Uinti 60min – 3650m (keskivauhti 1’37/100m, 25m allas)

Pyöräily 300min – 164km (keskisyke 142, keskinopeus 32,7 km/h, rentoa ja helpon tuntuista pyöräilyä vaikka oli tuulinen päivä)

Juoksu 120min – 28,5km (keskisyke 155, keskivauhti 4’11/km, koska pyöräily oli rentoa ja kevyttä, niin päätin juosta sitten kunnolla ja hyvinhän se kulkikin! Oli mahtava tunne rojahtaa juoksun lopuksi maahan vanhempien talon etupihalle.)

Ison päivän treenit meni loistavasti ja tästä sai hyvää itseluottamusta. Vielä pitää tehdä kovasti töitä pyöräilyn kanssa, jotta päästään hätyttelemään 9 tunnin aikaa, mutta tästä on hyvä jatkaa! Tästä treenipäivästä kestää toipua jonkin aikaa, joten se kannattaa ajoittaa siten, että seuraava viikko on kevyempi.

Helsinki City Run

BIG DAY:n jälkeen olikin edessä hieman kevyempi viikko, jonka lopussa odotti kisakauden avaus puolimaratonilla Helsinki City Runissa. En ole koskaan juossut kyseistä kisaa enkä osannut odottaa reitiltä mitään. Olin kuullut, että se ei ole mikään kevyin reitti, mutta tavoitteena oli silti lähteä rikkomaan 1’20 -raja ja samalla oma ennätys. Team Cervelosta oli muitakin mukana: Minna, Mirka, Tatu ja Jarno. Jarnon kanssa ehdittiin muutama sana vaihtaa ennen starttia, mutta startin jälkeen miehestä ei näkynyt kuin selkä. Starttasin kisaan melkein eturivistä ja vauhti olikin sen mukainen ensimmäiset kilometrit. Kun 3km jälkeen näin vielä Jarnon, niin tiesin että nyt mennään liian kovaa, keskivauhti ol 3’30/km paikkeilla. Vauhti kuitenkin jatkui kovana 10km saakka, jossa väliaikani oli 36’30 eli vain 30 sekuntia kympin ennätyksestäni. Reitti olikin yllättävä mäkinen ja oikeastaan 13km jälkeen mäissä kertyneet maitohapot eivät enää alamäissä poistuneet ja jalat rupesi kangistumaan. Loppumatka oli aikamoista taistelua kun yritin pitää keskivauhdin 3’45/km ja jalat tuntuivat ”puupökkelöiltä”. Viimeinen nousu ennen stadionia pisti jo melkein naurattamaan, kun jaloilla ei ollut enää mitään annettavaa 😀 Maaliin pääsin kuitenkin ajassa 1:19’39 ja sijoitus 30. kaikista juoksijoista. Vaikka kisa menikin vauhdinjaon puolesta huonosti niin tyytyväinen pitää olla – juoksu kulkee ja hyvä niin. Kulki se juoksu muillakin tiimiläisillä nimittäin kaikki juoksivat omat ennätyksenä! Minna oli mahtavasti naisten sarjan kolmas ja Jarno miesten sarjan 7 – huikeeta 🙂

Yritysmaratonviesti

Kävimme tänäkin vuonna Rambollin joukkueella juoksemassa Yritysmaratonviestin Helsingin Töölönlahdella. Kisassa juostaan 5-10 hengen joukkueissa 19 x 2,2km kierrosta Töölönlahtea ympäri. Minulla oli tällä kertaa kolme osuutta: 2, 4 ja 6. Joukkueemme oli hienosti avausetapin jälkeen 11. sijalla, joten pääsin juoksemaan hyvistä asemista. Ensimmäinen kierrokseni meni aikaan 7’31 (3’25/km), toinen 7’33 (3’26/km) ja viimeinen hieman hitaammin 7’44 (3’31/km). Hyvästä intervallitreenistä meni. Olimme pitkään 2. sijalla kuntosarjassa, mutta lopulta olimme 5. sijalla loppuajalla 2:50’17. Yhteensä kuntosarjassa maaliin tuli 228 joukkuetta, joten kyllä meillä juosta osataan 🙂

Yritysmaratonviesti_2015_Ramboll

Tällä hetkellä on ensimmäinen viikko BUILD 2 blokkia takana ja hommat jatkuu hyvin samalla teemalla kuin BUILD 1:ssäkin: pitkiä kisavauhtisia intervalleja ja pitkiä pyörälenkkejä. Tälle viikolle kertyi 17h treeniä, josta 2’45 uintia (9,2km), 4’45 juoksua (63km) ja 9’30 pyöräilyä (312km). Tänään piti olla aurinkoinen sää ja sade-ennustekin oli 0 mm, mutta niin vain vettä tuli pari tuntia 5h pyöräilyn aikana. Mukavan kevyesti Cervelo kulki tänään vesisateesta huolimatta – 170km keskinopeudella 34,0 km/h ja päälle 15min juoksua (3,5km). Huomenna hommat taas jatkuu!

Cervelo_P5_muddy