Category Archives: juoksu

Puolen vuoden triathlonkuulumiset

Aika herättää blogi henkiin. Kesällä ei ollut juuri ylimääräistä aikaa kirjoitella töiden, harjoittelun ja kisaamisen ohella. Loppukesästä ja syksyllä olisi kyllä ollut aikaa, mutta loukkaantumisen ja epäonnistuneen IM Barcelonan kisan jälkeen ei kauheasti innostanut kirjoitella. Pahoittelut jo nyt ylipitkästä blogitekstistä, mutta yritän tiivistetysti kuvien kera käydä kauden 2016 läpi ja loppuun kertoa nykyhetkestä ja siitä, missä nyt mennään.

KOTIMAAN KISAKAUSI 2016

Kisakalenterissani oli tälle kaudelle enemmän triathlonkisoja kuin koskaan ennen. Kalenterissa oli yhteensä 6 kisaa: Vantaan perusmatka, Finntriathlonin kerääkokosarja (eli Vanajanlinnan sprintti, Vierumäen perusmatka, Joroisten puolimatkan SM ja Tahkon täysmatka) ja kauden päätteeksi Ironman Barcelona. Ensimmäistä kertaa olin ilmoittautunut kotimaan kisoihin yleisessä sarjassa ja tavoitteena oli saavuttaa mahdollisimman monta top 10 sijoitusta. Barcelonan kisan tavoitteena oli saada paikka Konaan.

Lähtökohdat kisakauteen olivat hyvät, sillä olin saanut ehjän treenikauden keväällä ja Mallorcan leirillä meno oli jo parempaa kuin koskaan ennen. Eniten treenikaudella tuli panostettua pyöräilyyn ja syksyllä ’15 hankitun tehomittarin kanssa harjoittelu tuotti hyvin tulosta. Kesän kisoissa tulikin ensimmäistä kertaa kisattua myös tehomittarin kanssa ja heti voin paljastaa, että se kyllä helpottaa ja paljon.

Seuraavaksi sitten erittäin lyhyet kisatiivistelmät ja paljon kuvia kauden 2016 kisoista.

Vantaa Triathlon / Perusmatka / 1.5km – 38km – 10km

Uinti      21:22 (1’25/100m)
Pyörä    56:04 (40.7 km/h, NP 262W, ~89 % FTP)
Juoksu  37:04 (3:42/km)

Kokonaisaika 1:58:51

Sijoitus 2. M Yleinen

Loistava kauden avaus. Uinti odotettua parempi, pyörässä vähän jäi tavoitetehoista, juoksu kulki odotetusti. Kiva olisi ollut voittaa, mutta Rissanen aivan omaa luokkaa.

vantaa_tuikka_bike1

vantaa_tuikka_bike2

vantaa_tuikka_finish_line

Note to self: opettele laittamaan kisa-asun vetoketju kiinni ennen maaliintuloa…

Finntriathlon Vanajanlinna / Sprintti / 750m – 20km – 5km

Uinti      10:19 (1’23/100m)
Pyörä    31:36 (38.0 km/h, ei tehomittaria S3:ssa)
Juoksu  17:43 (3:33/km)

Kokonaisaika 1:03:10

Sijoitus 3. M Yleinen ja 4. kaikista

Kylmä sää ja kylmää vettä, onneksi pääsi nopeasti pois vedestä. Pyörässä en saanut juuri vetoapuja, ei tehomittaria à alku liian kovaa ja sitten hyytyi. Juoksu kulki ihan odotetusti – jalat tosin oli ihan ”jäässä”. Ok kisa ja yllättävän hyvä sijoitus.

vanajanlinna_tuikka_bike

vanajanlinna_tuikka_run

vanajanlinna_tuikka_finish_line

Ei, en muistanut.

Vierumäki / Perusmatka / 1.5km – 40km – 10km

Uinti      22:34 (1’30/100m)
Pyörä    1:01:51 (38.8 km/h, NP 266W, ~90 % FTP)
Juoksu  36:24 (3:38/km)

Kokonaisaika 2:04:54

Sijoitus 5. M Yleinen

Uinti ainakin tuntui hyvältä, saattoi olla vähän ylimittainen, kun aika oli heikohko. Pyörässä tehot osui aika hyvin tavoitteeseen. Mukavan mäkinen reitti, tehomittarista iso apu. Juoksussa sain kaikki itsestäni irti – loistava kisa!

vierumaki_tuikka_swim1

vierumaki_tuikka_swim2

vierumaki_tuikka_run

No nyt on vetoketju kiinni!

vierumaki_team_cervelo

Finntriathlon Joroinen / Puolimatkan SM / 1.9km – 91km – 21.1km

Uinti      27:08 (1’26/100m)
Pyörä    2:17:45 (39.6 km/h, NP 251W, ~84 % FTP)
Juoksu  1:23:01 (3:56/km)

Kokonaisaika 4:13:11

Sijoitus 10. M Yleinen ja 11. kaikista

Kylmä ja sateinen Suomen kesä. Uinnissa jäin pääporukasta ja ajattelin, että tulee hidas uinti, mutta 27:08 osui ”targettiin”. Pyörässä sain rutistettua väkisin tavoitetehot vaikka ~50km kohdalla jo tuntui pahalta. Juoksu lähti onneksi heti toimimaan ja osuikin melkein 3:55/km vauhtitavoitteeseen. 4:13:11 loppuaika ja 11. sija kaikista – taso oli todella kova. Puolimatkan ennätys parani yli 20 minuuttia, joten tyytyväinen pitää olla.

joroinen_tuikka_swim

joroinen_tuikka_bike

joroinen_tuikka_run

Finntriathlon Tahko / Täysmatka / 3.8km – 180km – 42.2km

Uinti      57:16 (1’30/100m)
Pyörä    4:46:07 (37.7 km/h, NP 227W, ~76 % FTP)
Juoksu  3:27:11 (4:55/km)

Kokonaisaika 9:15:51

Sijoitus 3. M Yleinen

Uinnissa lähdin alusta kovaa karkuun ja sitten rauhoitin vauhdin. Helpon tuntuinen uinti ja 1. ylös vedestä. Pyörässä sai aluksi malttaa tehojen kanssa, mutta loppua kohti ~75% FTP -tehot alkaa täysmatkalla tuntumaan. Virkistäviä rae- ja sadekuuroja oli pitkin pyöräilyä 😀 Rissanen paahtoi ohi jossain 140km kohdilla – ei ollut mitään jakoja pysyä perässä. Heti ensimmäisellä kierroksella juoksussa huomasi, että raskas maraton tulee. Reidet olivat ihan puhki ja ylämäet olivat melkoista taapertamista. Yritin loppuun asti pitää Miettisen takana, mutta lopulta hän paineli ohi. Loppu oli kovaa taistelua, mutta halusin pitää kiinni 3. paikasta sekä Tahkon kisassa että #kerääkokosarjassa. Maaliin ajassa 9:15:51 ja oma uusi ennätys täydelle matkalle.

tahko_tuikka_swim

tahko_tuikka_bike1

tahko_tuikka_bike_rain

tahko_tuikka_t2_2

tahko_tuikka_t2

tahko_tuikka_run2

tahko_tuikka_run

tahko_tuikka_podium

Finntriathlonin Kerääkokosarja 2016

keraakokosarja2016_tulokset

Finntriathlonin Kerääkokosarja 2016 oli kyllä hieno kokemus. Oli mukava kiertää kisoja ympäri Suomea ja kisata kovassa seurassa. Kiitoksia paljon kanssakilpailijoille. Toivottavasti ensi kesänä ollaan taas samoilla starttiviivoilla!

tahko_tuikka

Tässä vielä tiivistettynä kauden kotimaan kisat 2016:

kotimaan_kisat_2016_tuikka

IRONMAN BARCELONA

Tahkon täysmatkaan asti kausi 2016 meni ihan nappiin. Kisan jälkeen pidin kevyen viikon ja sen jälkeen palasin normaaliin harjoittelurytmiin. Ensimmäisen treeniviikon aikana pitkällä pyörälenkillä vasen polvi kipeytyi pahasti ulkosyrjästä – samasta kohtaa kuin juoksijan polvi kipuilee. Polvi oli sen verran pahasti kipeä, ettei sen kanssa voinut juosta eikä pyöräillä. Lepuutin jalkaa pari viikkoa ja otin kunnon uintiblokin. Pystyin lopulta aloittamaan juoksu- ja pyörätreenit, mutta Barcelonaan oli enää muutama viikko aikaa. Päätin kuitenkin, että starttaan Barcelonassa ja katsotaan sitten kestääkö polvi vai ei. Selvää oli, että Tahkon ja Barcelonan välissä kunto oli tippunut kesän parhaista lukemista ja tästä johtuen jouduin tiputtamaan mm. pyörän tavoitetehoja Tahkon 225W:sta –> ~200W:iin. Jos kerta tavoitetehoista joutuu tinkimään, niin onneksi pyörässä voi aina parantaa CdA:ta 😀

  • Loput spacerit P5:sta pois –> matalampi ajoasento
  • Uusi aerokypärä: Giro Aerohead
  • Aerosäärystimet
  • Aeronumerovyö (tarroilla kiinni selässä –> ei lepata)
  • Shoe coverit eli kengänpäälliset

Kisa

Uinti      55:48 (1’28/100m)
Pyörä    4:34:29 (~38.9 km/h, NP 206W, ~75 % FTP, huom. hieman alimittainen reitti ~178km)
Juoksu  5:03:39 (7:12/km, eli siis kävely…)

Kokonaisaika 10:39:51

Uinti sujui helposti ja löytyi hyviä peesattavia. Merikin oli kisa-aamuna tyyni. Vedestä ylös ajassa 55:48 ja olin ikäsarjassani sijalla 8. Pyöräreitti Barcelonassa on kyllä maineensa mukaan nopea. Mereltä käyvä sivutuuli tuntui levykiekon kanssa melkein myötätuulelta molempiin suuntiin ajettaessa. Harmillista kisassa on kuitenkin se, että 3000 kilpailijaa yritetään mahduttaa reitille, joka ajetaan kahtena kierroksena. Tämä tarkoittaa sitä, että varsinkin toisella kierroksella reitillä on ruuhkaa ja peesivälien kanssa sai olla tosi tarkkana. Ohittelin porukkaa ja sain ajaa oman suunnitelman mukaisesti noin puoleen väliin asti kunnes porukkaa rupesi olemaan tiellä liikaa. Enää ei päässyt ohi ilman, että joku ryhmä tarrasi kiinni. Toisaalta hidastellakaan ei voinut/kannattanut, sillä takaa tuli isoja ryhmiä. Loppumatkan ajaminen oli lähinnä sellaista jojoilua ja varomista, ettei aja liian lähellä edellä menevää.

Polvi kesti pyörässä hyvin kunnes noin 80km kohdalla siihen vihlaisi ensimmäisen kerran ja kovaa. Sinnittelin kuitenkin ja yritin venyttää takareittä aina hetken aikaa alamäissä. Tämä tuntui helpottavan ja pystyin ajamaan pyörän loppuun asti. Pyöräreitti taittui aikaan 4:34:29 ja olin siirtynyt ikäsarjani ensimmäiseksi.

Heti juoksuun lähdössä polvi tuntui hyvältä. Ensimmäinen 13 km meni tavoitteen mukaan sellaista 4’20/km vauhtia kunnes sellaisessa S-mutkassa vasen polvi hieman vääntyi ja samalla tuntui jäätävä kipu. Tästä ei jalka eikä mies enää toennut vaan seuraava kierros meni kävely-juoksu-kävelynä. Tässä kohtaa oli siis ihan selvää, etten mitään Kona-paikkaa tule kisasta saamaan. Mukana oli muutamia kavereitani, joille kisa oli heidän ensimmäinen täysmatkansa. Osalla heistäkin näytti olevan vaikeaa, joten ajattelin että laahustan nyt sitten maaliin asti ja tsemppailen heitä samalla. Maaliin tulin lopulta ajassa 10:39:51.

Pettymys oli tietysti suuri kisan aikana ja sen jälkeen, mutta sitä pettymystä oli jo ehtinyt prosessoida ennen kisaa, koska tiesin että näin voi hyvinkin käydä. Positiivista on kuitenkin se, että vauhti selkeästi riittää ja eteenpäin on vuodessa menty.

im_barcelona_tuikka_swim

im_barcelona_tuikka_bike

im_barcelona_tuikka_run

KOHTI KAUTTA 2017

Polvesta ei mennyt mitään varsinaisesti rikki. Kyseessä kivulias juoksijanpolvi ja kunnon tulehdustila. Barcelonan jälkeen pidin täyslepoa 2 viikkoa ja tällä sain tulehduksen rauhoittumaan. Ongelma ei ole polvessa eli ei mitään rakenteellista vaan kireissä lihaksissa ja siitä ettei tukea löydy mm. pakarasta. Sain erilaisia pakaran vahvistusohjeita ja tein (ja teen edelleen) pakaran aktivointeja ennen juoksua. Levon jälkeen aloitin progressiivisesti kevyillä juoksulenkeillä 10, 15, 20, 25, 30, 40, 45, 60min. Vasta kun jalka kesti 60min kevyitä lenkkejä aloin ottaa tehoja mukaan treeneihin.

Barcelonan jälkeen päätin, että en ilmoittaudu mihinkään kisaan ennen kuin polvi kestää kovemman harjoittelujakson. Viime viikonloppuna sain juuri 4 viikkoa kestäneen juoksublokin päätökseen. Teemana oli 100km juoksua viikossa ja siihen kylkeen paljon sweet spottia pyörässä sekä pari kovaa/normaalia uintia. Tästä voin kirjoitella ihan oman jutun lähiaikoina (oikeasti lähiaikoina). Sen verran mainittakoon, että nyt on saatu palautettua juoksu- ja pyöräkunto kesän tasolle (10km aikaan 35-36min ja FTP=300W).

Alla kuva TrainingPeaksistä, josta näkyy kauden 2016 piikit ja montut sekä missä nyt mennään:

pm

Nyt polvi on kestänyt kovaa treeniä ilman mitään ongelmia marras- ja joulukuun, joten kisakalenteriin 2017 on nyt merkattu ensimmäinen kisa ja se on Ironman South Africa.

Koitan nyt kirjoitella edes hiukan tiheämmin kuin kerran puolessa vuodessa 😀

Kiitokset vielä kaudesta 2016 upealle Team Cervelolle ja kaikille sponsoreille. Iso kiitos myös Jarno Piikille hyvistä treenivinkeistä pitkin kautta.

Palataan!

5 viikon juoksublokki & Vantaan Maraton

Palasimme viikolla 36 Sinin kanssa häämatkalta hyvin levänneinä. Edelliseen 3 viikkoon ei juurikaan treenejä ollut kuulunut – kuten oli tarkoituskin. Sen sijaan lomalta paluun jälkeen alkoi tiivis 5 viikon treenijakso, jonka pääpainona oli juoksu. Juoksublokin tavoitteena oli nostaa juoksukuntoa pykälän ylöspäin ja parantaa samalla omaa maratonennätystä (2:57:50) Vantaalla 10.10.2015. Kevään ja kesän harjoitteluvauhtien ja kisojen perusteella laitoin kunnianhimoisesti tavoitteeksi alittaa Vantaalla 2:50:00.

Suunnitelmana oli (kiitos Jarno Piikille) juosta 80-100-120-100 kilometrin viikot + kisaviikko. Juoksuviikot siten, että juoksutreenejä 8-10 kertaa 6 päivänä viikossa eli yhdellä juoksuvapaalla päivällä. Viikkoon 2 vauhtitreeniä ja loput kevyttä (”Easyä”). Juoksuvauhdit määritin ”Jack Daniels’ VDOT Running Calculator”:lla lähtötiedolla 10km aikaan 36min. Sen avulla harjoitteluvauhdit määräytyy seuraavasti:

Easy: 4’29-4’46/km
Marathon: 3’56/km
Half-Marathon: 3’46/km
10km: 3’36/km
5km: 3’28/km
1500m: 3’07/km

Laskuri löytyy täältä:
https://runsmartproject.com/calculator/

Kun on pitkän kauden yrittänyt tasapainoilla kaikkien kolmen lajin kanssa, niin oli mahtavaa keskittyä pitkästä aikaa pelkkään juoksuun. Tiesin ennen juoksublokin aloittamista, että nyt mennään riskirajoilla kilometrien suhteen. Kun on vain 5 viikkoa aikaa ja alla 3 viikkoa lomailua, niin vähemmällä ei tulosta todennäköisesti tulisi, joten päätin kokeilla. Listasin alle kaikki tekemäni juoksutreenit. Juoksukilometrien lisäksi kävin pari kertaa viikossa uimassa ja välillä pyörittelin hieman kampiakin, mutta niitä en nyt listaa.

Viikko #36

Pe: 12km @ 4’54/km

La: aamulla 8km @ 4’39/km, illalla 17,5km @ 4’29/km

Su: lepo

Juoksua yhteensä 37,5km, 2h 55min

Viikko #37

Ma: aamulla 5,5km @ 4’50/km, illalla 10,5km @ 4’30/km

Ti: aamulla 5km @ 4’40/km, illalla 11km @ 4’29/km

Ke: 8km @ 4’31/km

To: 12,5km: 2800m @ 4’30/km + 200m pal. + 2400m @ 3’50/km + 1000m 5’00/km + 1600m @ 3’30/km + 1000m @ 5’00/km + 1200m @ 3’15/km + 4 x (300m @ 3’00/km + 100m pal.)

Pe: Lepoa juoksusta

La: 11,5km @ 4’24/km

Su: 16km: sis. 4 x (1km @ 4’30/km + 3km @ 4’00/km ”Marathon Pace”)

Juoksua yhteensä 80km, 6h 03min

Viikko #38

Ma: aamulla 8km @ 4’30/km, illalla 12km @ 4’28/km

Ti: aamulla 8km @ 4’43/km, illalla 12km: sis. 4 x (2km @ 4’30/km + 1km @ 4’00/km)

Ke: 12km @ 4’25/km

To: 15km: 1km VR + 3km @ 4’00/km ”Marathon Pace” + 1km 4’30/km ”Easy”+ 2,5km @ 3’45/km ”1/2-marathon Pace” + 1km @ 4’30/km ”Easy” + 2km @ 3’36/km ”10k Pace” + 1km 4’30/km ”Easy” + 1,5km @ 3’30/km ”5k Pace” + 2km 4’30/km ”Easy”

Pe: Lepoa juoksusta

La: 13km kevyttä maastojuoksua Nuuksiossa

Su: 20km: 3 x (4km @ 4’00/km ”Marathon Pace” + 1km @ 4’45/km) + 4 x (1km @ 4’00/km + 250m pal.) Erittäin raskaat jalat lenkin lopussa..

Juoksua yhteensä 100km, 7h 50min

Viikko #39

Ma: aamulla 10km @ 4’58/km, illalla 14km @ 4’29/km

Ti: aamulla 10km @ 4’41/km, illalla 14km: 1km VR + 3km @ 4’00/km ”Marathon Pace” + 1km 4’30/km ”Easy”+ 2,5km @ 3’45/km ”1/2-marathon Pace” + 1km @ 4’30/km ”Easy” + 2km @ 3’36/km ”10k Pace” + 1km 4’30/km ”Easy” + 1,5km @ 3’30/km ”5k Pace” + 1km 4’30/km ”Easy”

Ke: 12km @ 4’25/km

To: 30km @ 4’36/km

Pe: 14km @ 4’22/km

La: 16km: 4 x (3km @ 4’00/km + 1km pal.)

Su: Lepoa juoksusta

Juoksua yhteensä 120km, 9h 4min

Viikko #40

Ma: 15km @ 4’25/km

Ti: 16km: 4 x (3km @ 3’50/km + 1km pal.)

Ke: 30km @ 4’29/km Vasen lonkankoukistaja kipeytyi lenkin lopussa

To: Lepoa juoksusta, vas. lonkankoukistaja kipeä

Pe: 13km @ 4’33/km

La: 13km @ 4’26/km

Su: 13km: 1km @ 4’30/km + 4 x (2km @ 3’55/km + 1km @ 4’30/km)

Juoksua yhteensä 100km, 7h 21min

Vasen lonkankoukistaja kipeytyi keskiviikon pitkässä ja vaivasi koko loppuviikon. Lenkin alussa aina sattui, mutta lämmetessä ihan ok. Lenkin jälkeen taas kipeä.

Viikko #41 – ”kisaviikko”

Ma: Lepoa juoksusta

Ti: 11,5km: 10km@ 4’00km ”Marathon Pace” + 1,5km 4’30/km ”Easy” . Lonkankoukistaja ei antaudu – edelleen kipua

Ke: Lepoa juoksusta

To: 6,5km: 10min VR + 4 x (4min @ 3’55/km + 1min pal.) + 10min VR. Nyt myös vas. polvitaive kipeä (jalan sisäreunasta)

Pe: Lepoa juoksusta

La: Vantaan Maraton 42,2km aikaan 2:55:11

Su: Lepopäivä

Juoksua yhteensä 60,2km, 4h 23min

Lyhyt raportti Vantaan Maratonilta

Juoksublokki sujui muuten hyvin, vauhti ja kestävyys kehittyi viikko toisensa jälkeen, mutta suuret kilometrimäärät maksoivat sitten lopulta hieman. Viikkoa ennen maratonia vasen lonkankoukistaja kipeytyi 30km lenkin jälkeen. Kipu tuntui aina juoksun alussa, mutta lenkin aikana sitten meni ohi. Kipu säteili lonkankoukistajasta etureittä pitkin melkein polveen asti. Pysyin kuitenkin ohjelmassa ja tein huolelliset lämmittelyt ennen varsinaisia treenejä (näin varmaan pitäisi aina menetellä…). Kisaa edeltävinä päivinä jalka oli ihan ok, mutta ei ollut kauhean luottavainen fiilis.

Kisapäivä oli poutainen, mutta kylmä pohjoistuulen takia. Lähdin tekemään lämmittelyjä 15min ennen starttia ja heti verryttelyn aikana vasemman jalan polvitaipeen sisäpuolella jänteessä tuntui pistävä kipu – mukava startata kohta. Kipu tuntui kuitenkin vähenevän lämmittelyn aikana. Siirryin starttiviivalle. Lähdin liikkeelle eturivin tuntumasta ja vauhti oli kärjessä kova. Katselin kellosta vauhdin 3’55-4’00/km ja keskityin sen pitämiseen. Polvitaipeessa eikä lonkankoukistajassa tuntunut mitään.

Vantaalla juostaan 4 x 10,55km kierros. Ensimmäinen kierros meni kevyen tuntuisesti aikaan 41:19 (3’55/km). Toinenkin kierros meni vielä helposti ja 21,1km väliaika oli 1:23:07 (3’56/km). Kolmannen kierroksen loppuvaiheilla alkoi vasen lonkankoukistaja kipuilemaan. Jouduin muuttaa hieman askellusta ja siirsin painoa vähän enemmän oikean jalan päälle. Kolmannen kierroksen väliaika 31,65km kohdalla 2:06:21 (3’59/km) ja vauhti hiipumaan päin. Neljännen kierroksen aikana alkoi sitten sattua myös vasempaan polvitaipeeseen. Kipu oli sellainen viiltävä/pistävä, mutta kyllä sen kanssa pystyi edetä, vaikkakaan ei kovin kovaa. Vauhti alkoi hiipua ja voimatkin alkoivat loppua. Jossain 34km kohdalla n. 10 hengen porukka ohitti ja kyllä se siinä vaiheessa kirpaisee 😀 Yritin pysyä mukana, mutta ei ollut mitään mahdollisuuksia. Vauhti hiipui sinne 4’30/km paikkeille ja sitten oli jo selvää, ettei 2:50 mene puhki. Tämä taas söi taistelutahtoa ja oli vaikea tsempata itseään enää kovempaan vauhtiin. Lopussa sitten perinteiset pohjekrampit 40km kohdalla ja maaliin tulin lopulta ajassa 2:55:11, keskivauhti 4’09/km. Sija 16 sarjassa Miehet Yleinen. Kiitokset muuten Jupulle mahtavasta kannustamisesta!

Olen kaiken kaikkiaan ihan tyytyväinen 5 viikon juoksublokkiin ja maratoniin vaikka se ei aivan ongelmitta sujunutkaan. Kuitenkin 2 minuutin parannus ennätykseen ja jalkavaivatkin alkaa olemaan jo selätetty. Ensi kerralla kun lähden hakemaan maratonennätystä, varaan siihen aikaa hieman enemmän kuin 5 viikkoa 😉

BIG DAY & kisakauden avaus

Nyt on vihdoin saatu kisakausi auki juoksutapahtumien merkeissä. Viimeiseen reiluun kahteen viikkoon on kuulunut paljon treeniä, BIG DAY, Helsinki City Run ja Yritysmaratonviesti. Aluksi lyhyesti BIG DAY:stä.

BIG DAY

BUILD 1:n viimeisen viikon lauantaina (2 viikkoa sitten) tein ns. BIG DAY:n, joka sisältää yhteensä 8h lähes kisavauhtista treeniä. Päivän aikana on tarkoitus uida 1h, pyöräillä 5h ja juosta 2h. Toisin kuin kisassa, BIG DAY:ssä lajien välillä vaihdot voi olla 1-1,5h, jonka aikana voi hetken huilailla ja syödä. Kaikki treenit tehdään lähes kisavauhdilla ja samoilla varusteilla kuin itse kisassa. Samalla on tarkoitus testata tankkausta ennen treenejä ja niiden aikana eli urheilujuomaa, geelejä ja patukoita samaan tapaan kuin kisassa. BIG DAY:stä saa hyvän määrän treeniä yhdelle päivälle, mutta se on ennen kaikkea kova treeni henkisesti. BIG DAY olisi hyvä tehdä n. 8-10 viikkoa ennen pääkisaa.

Tällaista jälkeä tuli tällä kertaa:

Uinti 60min – 3650m (keskivauhti 1’37/100m, 25m allas)

Pyöräily 300min – 164km (keskisyke 142, keskinopeus 32,7 km/h, rentoa ja helpon tuntuista pyöräilyä vaikka oli tuulinen päivä)

Juoksu 120min – 28,5km (keskisyke 155, keskivauhti 4’11/km, koska pyöräily oli rentoa ja kevyttä, niin päätin juosta sitten kunnolla ja hyvinhän se kulkikin! Oli mahtava tunne rojahtaa juoksun lopuksi maahan vanhempien talon etupihalle.)

Ison päivän treenit meni loistavasti ja tästä sai hyvää itseluottamusta. Vielä pitää tehdä kovasti töitä pyöräilyn kanssa, jotta päästään hätyttelemään 9 tunnin aikaa, mutta tästä on hyvä jatkaa! Tästä treenipäivästä kestää toipua jonkin aikaa, joten se kannattaa ajoittaa siten, että seuraava viikko on kevyempi.

Helsinki City Run

BIG DAY:n jälkeen olikin edessä hieman kevyempi viikko, jonka lopussa odotti kisakauden avaus puolimaratonilla Helsinki City Runissa. En ole koskaan juossut kyseistä kisaa enkä osannut odottaa reitiltä mitään. Olin kuullut, että se ei ole mikään kevyin reitti, mutta tavoitteena oli silti lähteä rikkomaan 1’20 -raja ja samalla oma ennätys. Team Cervelosta oli muitakin mukana: Minna, Mirka, Tatu ja Jarno. Jarnon kanssa ehdittiin muutama sana vaihtaa ennen starttia, mutta startin jälkeen miehestä ei näkynyt kuin selkä. Starttasin kisaan melkein eturivistä ja vauhti olikin sen mukainen ensimmäiset kilometrit. Kun 3km jälkeen näin vielä Jarnon, niin tiesin että nyt mennään liian kovaa, keskivauhti ol 3’30/km paikkeilla. Vauhti kuitenkin jatkui kovana 10km saakka, jossa väliaikani oli 36’30 eli vain 30 sekuntia kympin ennätyksestäni. Reitti olikin yllättävä mäkinen ja oikeastaan 13km jälkeen mäissä kertyneet maitohapot eivät enää alamäissä poistuneet ja jalat rupesi kangistumaan. Loppumatka oli aikamoista taistelua kun yritin pitää keskivauhdin 3’45/km ja jalat tuntuivat ”puupökkelöiltä”. Viimeinen nousu ennen stadionia pisti jo melkein naurattamaan, kun jaloilla ei ollut enää mitään annettavaa 😀 Maaliin pääsin kuitenkin ajassa 1:19’39 ja sijoitus 30. kaikista juoksijoista. Vaikka kisa menikin vauhdinjaon puolesta huonosti niin tyytyväinen pitää olla – juoksu kulkee ja hyvä niin. Kulki se juoksu muillakin tiimiläisillä nimittäin kaikki juoksivat omat ennätyksenä! Minna oli mahtavasti naisten sarjan kolmas ja Jarno miesten sarjan 7 – huikeeta 🙂

Yritysmaratonviesti

Kävimme tänäkin vuonna Rambollin joukkueella juoksemassa Yritysmaratonviestin Helsingin Töölönlahdella. Kisassa juostaan 5-10 hengen joukkueissa 19 x 2,2km kierrosta Töölönlahtea ympäri. Minulla oli tällä kertaa kolme osuutta: 2, 4 ja 6. Joukkueemme oli hienosti avausetapin jälkeen 11. sijalla, joten pääsin juoksemaan hyvistä asemista. Ensimmäinen kierrokseni meni aikaan 7’31 (3’25/km), toinen 7’33 (3’26/km) ja viimeinen hieman hitaammin 7’44 (3’31/km). Hyvästä intervallitreenistä meni. Olimme pitkään 2. sijalla kuntosarjassa, mutta lopulta olimme 5. sijalla loppuajalla 2:50’17. Yhteensä kuntosarjassa maaliin tuli 228 joukkuetta, joten kyllä meillä juosta osataan 🙂

Yritysmaratonviesti_2015_Ramboll

Tällä hetkellä on ensimmäinen viikko BUILD 2 blokkia takana ja hommat jatkuu hyvin samalla teemalla kuin BUILD 1:ssäkin: pitkiä kisavauhtisia intervalleja ja pitkiä pyörälenkkejä. Tälle viikolle kertyi 17h treeniä, josta 2’45 uintia (9,2km), 4’45 juoksua (63km) ja 9’30 pyöräilyä (312km). Tänään piti olla aurinkoinen sää ja sade-ennustekin oli 0 mm, mutta niin vain vettä tuli pari tuntia 5h pyöräilyn aikana. Mukavan kevyesti Cervelo kulki tänään vesisateesta huolimatta – 170km keskinopeudella 34,0 km/h ja päälle 15min juoksua (3,5km). Huomenna hommat taas jatkuu!

Cervelo_P5_muddy